1. Anasayfa
  2. Yapım Kültürü

Benzin Nasıl Yapılır?

Benzin Nasıl Yapılır?
0

Benzin Nedir?

Benzin ham petrolden elde edilen hidrokarbonlar karışımından oluşan bir yakıttır. Tamamen renksizdir ve kendisine özgü bir kokusu vardır. Mazot ve birçok yakıt türüne göre daha yanıcıdır. Araçlarımızda kullandığımız benzine renk vermek ve özelliğini arttırmak için katkı maddeleri karıştırılır. Değişik istasyonlarda değişik renklerde bulunabilir. Bunun nedeni her satıcı firmanın kendine özgü katkısı olmasından dolayıdır.

Benzin Nasıl Yapılır?

Ham petrol, yer altında basınç ve sıcaklık etkisiyle fosillerden binlerce yıl geçmesiyle oluşur. Ham petrol hidrojen ve karbon moleküllerinin rast gele karışması ve lineer zincirler ve halkalar oluşturmasıyla oluşur. Ham petrol rafine edilerek benzin, mazot ve LPG gibi birçok çeşit yakıt ortaya çıkar. Rafine etme işleminde bu zincirler kırılır ve ham petrol ısıtılarak ayrıştırılır. Isınan moleküller daha soğuk kısma doğru hareket eder.

Bütün bu bileşenlerin farklı kaynama noktaları olduğu için maddeler ayrışarak farklı noktalarda birikir. Biriken bu farklı türler farklı bölümlere alınarak ayırma işlemi gerçekleşir. Isının az olduğu üst kısımlarda benzin ve LPG gibi hafif karbon zincirleri içeren yakıtlar bulunur. Daha alt tarafta ise daha yüksek sıcaklıkta kaynayan daha ağır karbon zincirlerinden oluşan mazot ve daha yoğun yakıtlar birikerek alınır. Alt kısımda bulunan daha yoğun yakıtları damıtarak almak daha kolaydır.

Benzin ve Mazot Arasındaki Fark Nedir?

Benzin mazota göre daha yanıcıdır. Rafine işleminde daha üst tabakada yer alan benzini ayrı tutup başka bir bölmeye aktarmak, ayrıştırmak daha zordur. Mazot ise diğer yoğun yakıtlar gibi daha kolay elde edilir. Benzinin mazota göre daha ucuz olmasının nedeni de budur. Elde etme süreci daha zahmetsizdir. Mazot daha çok büyük ve geniş araçlarda kullanılır.

Benzin Nerelerde Kullanılır?

Benzin diğer yoğun yakıtlara göre daha çabuk yandığı için daha küçük araçlarda kullanılır. Küçük binek araçlar, motosikletler, çim biçme makineleri, motorlu testereler gibi çabuk yanma gerektiren hızlı ve çevik olması gereken araçlarda kullanılır. Mazot ise daha zor ama daha güçlü yanma gerektiren kamyon, otobüs, minibüs, traktör gibi büyük araçlarda kullanılır.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım
İlginizi Çekebilir
Mum Nasıl Yapılır?

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

Sizin e-poçt ünvanınız dərc edilməyəcəkdir. Gərəkli sahələr * ilə işarələnmişdir